Uw zoekacties: Notarissen te Elburg, 1813-1935
1011 Notarissen te Elburg, 1813-1935
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: Elburg notaris
beacon
 
 
Inleiding
Het instituut notaris is hier te land ingevoerd bij keizerlijk decreet van 8 november 1810. De notarissen werden hierbij gedefinieerd als openbaar ambtenaar. Voor deze datum functioneerden er nauwelijks notarissen in Gelderland, maar werd de functie uitgevoerd door de plaatselijke besturen. De schriftelijke neerslag hiervan is terug te vinden in de oud-rechterlijke archieven. De schout passeerde ook diverse acten, die aldaar te vinden zijn. Elburg was een vaste standplaats voor een notaris.
Handleiding voor de gebruiker
Enige jaren geleden werd door de rijksarchivaris in Gelderland de notariële archieven van de standplaats Elburg in bewaring gegeven aan de gemeente Elburg. Voorwaarde hierbij was wel dat de archivalia raadpleegbaar zouden zijn. Dit is middels een geregelde openstelling van het streekarchivariaat voor bezoekers gerealiseerd.
De archivalia van de notarissen D. Hoefhamer (1813-1832), G.A. Hoefhamer (1832-1874) en H.A. Hoefhamer (1874-1915) worden hierna beschreven. De archivalia van notarissen in de standplaats Doornspijk (tegenwoordig behorende tot de gemeente Elburg) bevinden zich in de openbare archiefbewaarplaats van de gemeente Oldebroek onder het beheer van de streekarchivaris.
De totale verzameling bestaat voor het grootste deel uit minuten van acten. In één geval komen registers van wisselprotesten voor. Het betreft hier een afzonderlijke registratie van van akten waarbij een wissel als betaalmiddel werd geweigerd. Een notaris maakte hiervan protokol op. Een toegang op de chronologische serie minuten van acten is het zogenaamde repertoire. Hierin schreef de notaris alle voor hem verleden acten chronologisch in met behulp van een volgnummer. Met behulp van dit nummer is de acte eenvoudig en snel terug te vinden in de serie minuten.
Indien in het repertoire de opmerking "in brevet" staat betekent dit dat de acte ondershands is opgemaakt en niet in afschrift in de serie minuten is opgenomen. Hierdoor is het verklaarbaar dat in deze serie nummers ontbreken; dit wordt in de inventaris niet afzonderlijk vermeld.
Notariële archieven zijn openbaar na 75 jaar.
Overigens is het zo dat iedereen vrij was om een eigen notaris te kiezen, zodat niet ieder in de huidige woonplaats naar de notaris ging maar dit ook wel eens elders deed.
Aan het einde van de inventaris is een concordans opgenomen. De hierin aangegeven oude nummering is die welke in gebruik was bij het rijksarchief in Gelderland en waar in sommige publikaties naar is verwezen. Met behulp van de concordans is het mogelijk de vertaalslag te maken naar de nummering die in deze inventaris wordt gehanteerd.
De totale omvang van het archief bedraagt na inventarisatie 12 meter.
Kenmerken
Datering:
1813-1935
Inventaristitel:
Notarissen te Elburg, 1813-1935
Omvang:
14,5 m
Auteur inventaris:
P. van Beek
Inventarisatiedatum:
1994
Openbaarheid:
Openbaar
Vestiging:
Elburg
Categorie:
Gevonden archiefstukken
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS