Uw zoekacties: Retro-acta burgerlijke stand Elburg, 1635-1837
1006 Retro-acta burgerlijke stand Elburg, 1635-1837
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: elburg dopen
beacon
 
 
Inleiding
Voor de invoering van de burgerlijke stand in 1811 werd door de overheid geen bevolkingsboekhouding bijgehouden. Voor de genealogisch onderzoeker is daarom met name de kerkelijke registratie van doop, huwelijk, lidmaatschap en begraven van groot belang. De hier beschreven verzameling wordt vaak de DTB's genoemd. Zoals in de inventaris zal blijken is het niet geheel juist te veronderstellen dat de retro-acta enkel bestaan uit kerkelijke registratie. De officiële term retro-acta burgerlijke stand geeft aan dat het om voorstukken gaat die van belang waren bij het vanaf 1811 tot stand brengen van een burgerlijke bevolkingsadministratie.
Bij de invoering van deze burgerlijke stand moesten de kerkelijke besturen hun registers van doop, huwelijk, lidmaatschap en begraven inleveren bij de gemeentebesturen. Dit gebeurde echter lang niet in alle gevallen. Waar dit wel gebeurde bleven de registers ruim 100 jaar bij de gemeente berusten en na de invoering van de Archiefwet 1918 werden ze vandaar overgebracht naar de rijksarchieven in de provincie.
Nadat hiertoe enkele jaren geleden de mogelijkheid werd geopend, heeft ook het gemeentebestuur van Elburg de retro-acta van de burgerlijke stand in 1990 in bewaring gekregen van de rijksarchivaris in Gelderland te Arnhem. Voorwaarde hierbij was wel dat de raadpleegbaarheid gewaarborgd zou zijn. Dit is middels vastgestelde openingstijden van het streekarchivariaat geregeld.
De hier aanwezige en beschreven originele registers zullen in de praktijk slechts zelden geraadpleegd behoeven te worden. Dit heeft zijn oorzaak in het feit dat door diverse vrijwilligers, vooral leden van de werkgroep archief en genealogie van de Oudheidkundige Vereniging "Arent thoe Boecop", veel gegevens zijn getranscribeerd en geïndiceerd. Ook de heer J. Kolkman, als banenpooler bij het streekarchivariaat werkzaam, heeft bij het nader toegankelijk maken van de retro-acta veel werk verricht. In de bezoekersruimte zijn de hierna beschreven transcripties en indices door de onderzoeker te raadplegen.
Een waarschuwing voor de gebruiker: controleer altijd de gegevens die u gevonden heeft in de indices.
De volgende toegangen zijn aanwezig:
Indices:
dopen over de periode 1635-1805
huwelijk over de periode 1666-1811
Transcripties:
dopen over de periode 1635-1820
huwelijk over de periode 1666-1811
begraven over de periode 1657-1811
Kopieboeken:
begraven over de periode 1805-1811
De archieven van de Nederlandse Hervormde Gemeente te Elburg zijn eveneens in bewaring gegeven aan het streekarchivariaat. In bijlage 1 bij deze inventaris wordt een overzicht gegeven van de in dat archief aanwezige DTB's.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1635-1837
Inventaristitel:
Inventaris retroacta burgerlijke stand Elburg, 1635-1837
Omvang:
0,5 m
Auteur inventaris:
P. van Beek
Inventarisatiedatum:
1999
Vestiging:
Elburg
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS