In heel Nederland is 2020 het jaar dat herdacht wordt dat 75 jaar geleden ons land bevrijd werd van Duitse bezetting. Als Streekarchivariaat wilden we hier een bijdrage aan leveren door een deel van onze oorlogsaffiches, verzameld door Jan L. de Boer, te exposeren. Door de maatregelen rondom het Coronavirus kon dit logischerwijs niet door gaan. Om u toch mee te nemen in onze collectie van oorlogsaffiches en het herdenken van 75 jaar bevrijding, hebben wij deze online expositie voor u opgezet.

De verzamelaar van onze collectie affiches werd in Oldeholtwolde, Friesland, geboren op 13 februari 1888. Hij was de zoon van Tjalling de Boer en Christine Theodora Blankstein. In 1911 trouwde Jan met Gezina Alfina Margaretha de Jonge, hun huwelijk bleef kinderloos. In 1938 vertrok het gezin naar Elburg, waar Jan Lammert en zijn vrouw de Tweede Wereldoorlog meemaakten, wonend in de Jufferenstraat op nummer 29.

Jan L. de Boer was onder andere de oprichter en conservator van het museum van Elburg en stimuleerde opgravingen in Elburg en de restauratie van het oude klooster. Ook was hij lid van de VVV, bekleedde hij meerdere bestuursfuncties en publiceerde hij veel over de Veluwse geschiedenis. Jan hield veel lezingen op het geestelijk gebied en het gebied van folklore en hij was adviserend lid van de Kamer van Koophandel in Harderwijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Boer in 1942 betrokken bij de oprichting van de Veluwsche Courant. Hij werd hoofdredacteur van het enige, door de bezetter goedgekeurde, dagblad op de Noord-Veluwe. Jan Lammert was jaren hoofdredacteur van de Elburger Courant. Ook schreef hij menig artikel zelf, iets dat in de oude kranten nog terug te vinden is.

De collectie van Jan L. de Boer zit vol met artikelen en zijn eigen publicaties over de oorlog, bijvoorbeeld over de week van de bevrijding op de Noord-Veluwe en over de periode van Elburg en omgeving nadat de Elburger Courant in 1942 werd opgeheven. Hiernaast bewaarde Jan Lammert ook vele andere publicaties, namelijk anti-Duitse en pro-Duitse en publicaties van voor, tijdens en na de oorlog. Hij bewaarde ook belangrijke krantenartikelen en tijdschriften van rond de oorlog.

In totaal zitten er in de collectie van J.L. de Boer bijna honderd affiches, welke via onze beeldbank allemaal te bekijken zijn.