Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2021 is Aan het werk! Elke dag plaatsen we een artikel over een uitgelicht archiefstuk met een link naar dit thema of laten we het werk achter de schermen bij het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe zien.

Vandaag: De markt!

De markt, van alle markten thuis!”, wie kent het reclamespotje nu niet? De markt is al eeuwen onderdeel van onze samenleving. Marktkoopmannen en -vrouwen verkopen er hun waar, mensen doen er boodschappen. Er zijn jaarmarkten, weekmarkten, vrijmarkten, rommelmarkten en sinds een jaar of 50 supermarkten.

Zo kreeg Harderwijk in 1231 stadsrechten en daarmee het privilege om jaar- en weekmarkten te organiseren. Anno 2021 zijn er nog altijd weekmarkten. Op dinsdag in Elburg en Ermelo, op donderdag in Nunspeet. Vrijdag wordt Oldebroek verrijkt met een markt en zaterdags mag de Harderwijkse bevolking haar inkopen doen op de weekmarkt. Daarnaast zijn er tal van andere bekende (jaar)markten, zoals de markt op Eibertjesdag in Nunspeet en de vestingdagen in Elburg.

Op vakantie naar markten gaan is ook een geliefde bezigheid van veel mensen. Zo’n 70 jaar geleden was dit niet anders blijkt uit het filmpje dat waarschijnlijk eind jaren ’40 is gemaakt. De film is opgenomen op de markt in Nunspeet en laat prachtige beelden zien. Zie je iets bekends? Laat het ons dan weten via ons contactformulier!